(huis-)lezing
Lezingen in huiselijke kring.
Geïnspireerd door de oude salons tijdens de 18de- en 19de eeuw in o.a. Wenen, Bayreuth en Parijs geef ik huislezingen over de onderwerpen die deel uitmaken van mijn passies: muziek, filsofofie, kunst, architectuur, ... Of liever, ik combineer die passies en leg in deze lezingen graag linken tussen de verschillende invalshoeken. Ik stel bijvoorbeeld een filosoof centraal en ga op zoek naar zijn of haar inspiratiebronnen of naar diegenen die hij of zij inspireerde. Ik beschrijf de leefwereld waarin de centrale figuur opgroeide, leefde en werkte. Welke muziek klonk er, welke kunstenaars waren actief en al of niet populair, weke politieke of religieuze stromingen ontstonden. Kortom, het gaat niet uitsluitend over de filosoof en zijn werk op zich, mijn lezingen schetsen een helikopterview over een bepaald tijdsgewricht.
Hoe werkt het? U nodigt een 15-tal mensen uit bij u thuis, in uw praktijk of zelfs in uw organisatie, ... en ik kom er het beste van mezelf geven!
----
Lezingen in uw bedrijf.
Net zoals in andere sectoren, is de bouwsector de laatste decennia onderhevig aan tal van veranderingen die al of niet een gevolg zijn van maatschappelijke en/of economische verschuivingen. Omdat deze veranderingen me bijzonder boeien en omdat ik lesgeef aan aanstormende bouwprofessionals, volg ik deze veranderingen op de voet.
Enkele nieuwe tendenzen in de bouwwereld die tijdens mijn lezingen gekaderd worden in een rumter perspectief zijn BIM (Building Information Modeling), Circulair Bouwen, parametrisch ontwerpen en 3D-printen of een combinatie ervan.

Ludwig Wittgenstein was de grondlegger van het logisch positivisme. Hij werd geboren in de fin de siècle van het 19de-eeuwse Wenen in een miljardairsfamilie.
'Geld maakt niet gelukkig' is misschien wel een boutade die de familie Wittgenstein moest ondervinden. Ludwig blijft zijn hele leven zoeken naar dat geluk, maar vindt het niet al of niet door toedoen van zijn eigen excentrieke levensstijl.
Ontdek samen met uw gezin, familie, vrienden, collega's leefwereld, leven en werk van deze markante filosoof en persoonlijkheid die ongewild zijn stempel drukte op vele en vele generaties na hem. En geloof me, hij zal ook op jou een blijvende indruk maken!
'I'm a freak' - leven, werk en leefwereld van Ludwig Wittgenstein.

Een boeiend figuur uit de 17de eeuw is ongetwijfeld Blaise Pascal.
Hij leefde in een sleutelmoment in de geschiedenis, namelijk tijdens de opkomst van de wetenschap en het einde van de godsdienstoorlogen.
Hij werd in 1623 - vierhonderd jaar geleden - in Clermont-Ferrand geboren. In de periode dat barokmuziek de Europese hoven overspoelde en de Jansenisten de strijd aangingen met de Jezuïeten, leefde en werkte Pascal eerder teruggetrokken maar wist toch een aanzienlijke stempel op het openbaar leven te drukken.
Wie was de uitvinder van o.a. de rekenmachine, het openbaar vervoer, de kansberekening en welke invloed had hij op theologische en filosofische vraagstukken uit die tijd. Hoe kwam hij tot het onderzoek naar de luchtdruk en werd zijn naam voor altijd verbonden aan de eenheid van luchtdruk?
'l'effrayant génie' - leven, werk en leefwereld van Blaise Pascal.
Beschikbaar vanaf 1 januari 2024!

Een (huis-)lezing over één interessant figuur is top. Een (huis-)lezing over twee bepalende figuren van de 19de eeuw is ... supertop!
In 'u bent een ziekte!' bespreek ik het leven, het werk en de leefwereld van twee supergenieën die de wereld ongetwijfeld tot op vandaag bezighouden. Beiden zijn het - weliswaar niet onbesproken - grootheden in de discipline(s) waarin ze actief waren. Beiden wilden ze de 19de cultuur een nieuw elan geven door de Griekse tragedies te herwaarderen en als basis in te stellen van de filosofie, de literatuur, de muziek, de kunst, ...
Het werk van zowel Nietzsche als Wagner werd hertekend door respectievelijk de zus en de vrouw. De nazi's claimden hun werk alsof het speciaal voor hun politieke en militaire doeleinden gemaakt was.
Nietzsche en Wagner hadden een zeer hechte vriendschap die verwaterde tot een grondige haat.
In 'u bent een ziekte' neem ik de luisteraar mee in deze belangrijke periode van de westerse cultuurgeschiedenis, ik kader het werk van Nietzsche en Wagner en vertel ronduit over hun persoonlijke relatie.
Beschikbaar vanaf 1 maart 2025

Circulaire economie in het algemeen en circulair bouwen in het bijzonder zijn veelbesproken. Is het werkelijk de innovatie of de 'andere kijk' op bouwen die we nodig hebben om de nog resterende grondstoffen te vrijwaren?
Is het het nec ultra plus om duurzame principes uit de economie, het bouwen en ecologie voor eens en altijd te verzoenen? Of is het een zoveelste oprisping van greenwashing die uiteindelijk de grote impact die bouwen op de omgeving heeft niet zal verminderen.
'Circulair bouwen' - over voordenken, opschrijven en losgoed.

parametrisch ontwerpen
3d-printen in de bouw
op aanvraag

BIM (Building Information Modeling). In de bouwwereld heeft iedereen het erover. Er zijn innovators, early adaptors, ... maar ook laggards. Je hoort onzekerheid, straffe verhalen, weerstand en succesverhalen.
Maar wat is BIM eigenlijk? Wat mag je er van verwachten en wat kan je er absoluut niet van verwachten? Hoe zal het onze manier van ontwerpen en bouwen veranderen? Wat met de workflow binnen een traditioneel architectenbureau? Hoe zullen functies en taken verschuiven?
En vooral: kan er misschien terug zonder fouten, stress en dus wantrouwen gebouwd worden?
Wat met de mentaliteit en de relatie tussen de verschillende bouwpartners?
Een jaarlang verdiepte ik me in de zin en onzin van deze innovatieve werkwijze en nog steeds volg ik alles op de voet.
'BIM' - de kip met het gouden ei of een illusie?

biomimicry in de architectuur
hoe manisfesteert zich dat in de architectuur en/of bouwwereld.
kunnen we iets leren uit de natuur?
wat zijn de linken met andere innovaties?
een boeiende wereld gaat open bij u op kantoor of in uw organisatie!
BIOMIMICRY - bijzonder interessant!!