podcast - de Uil van Minerva

een podcast over filosofie en af en toe over cultuur

En hoe kan ik dat eerste, de filosofie, beter doen dan 'een' toegankelijke maar zo volledig mogelijke geschiedenis van de westerse filosofie te schetsen en in podcastvorm te gieten. Het woordje 'een' is hierbij belangrijk! Ik heb absoluut niet de pretentie om 'de' geschiedenis te vertellen.

De culturele onderwerpen zullen inspelen op de actualiteit en veelal in dialoog plaatsvinden aan de hand van interviews op locatie of gespreksgasten in mijn huisstudio. De filosofie als rode draad, de actualiteit als extra motivatie.

Wat komt er aan bod in die cultuurrubriek? Een boek- of een concertbespreking, een verslag van een tentoonstelling, een losse babbel over iets uit de actualiteit. Een architectuurgesprek… Een nieuwe opname, een vergelijking tussen verschillende opnames van hetzelfde werk, … Een componist, een schrijver, een kunstenaar, een architect, … Een interessant cultureel initiatief… Een lezingenreeks.

Waarom? Omdat ik dat plezant vind en hoop jullie enthousiasme ook aan te wakkeren voor wat er op de podia, tentoonstelling, in boeken en met cd's gebeurt. 

En waarom nog? Omdat ik vind dat er te weinig recensies, besprekingen, … verschijnen.

Belangrijk is: ik heb niet de bedoeling om sterren uit te delen. Ik voel me absoluut niet geroepen om over alles wat ik lees, zie en hoor een eigen uitgesproken mening te hebben, laat staan ze te formuleren. Ik wil enkel vanuit mijn ervaring en/of samen met mijn gesprekspartner 'een' gesprek voeren waarbij opnieuw dat woordje 'een' belangrijk is.

Maar, hoe kan je beter ervaren wat ik bedoel door gewoon even te luisteren naar de eerste aflevering. Meer hierover zeer binnenkort!

Toch ook nog even in detail iets vertellen over hoe ik 'een' geschiedenis van de filosofie zal aanpakken. Aan de hand van belangrijke figuren zal ik, zonder onnodige, gedetailleerde uitweidingen een zo volledig mogelijk overzicht willen geven van de bepalende stromingen binnen de westerse filosofie. Uiteraard is de leefwereld waarin deze figuren leefden minstens even belangrijk en zal ik, indien beschikbaar, daarover ook iets vertellen. Op dat moment in de geschiedenis waar het mogelijk wordt, zal ik ook de muziek, de kunst, de architectuur die in de desbetreffende periode 'bedreven' werd, kaderen.

Ik hoop met deze podcast zoveel mogelijk mensen te bereiken, niet omdat ik mijn geschiedenis van de filosofie en mijn gesprekken met makers en stemmen uit de cultuurwereld zo belangrijk vind, wel omdat ik de interesse voor mooie dingen van zoveel mogelijk mensen wil aanwakkeren.

Er is al lelijkheid genoeg op deze wereld!

Veel luisterplezier en hopelijk tot op de eerste aflevering van 'de Uil van Minerva' een podcast over filosofie en af en toe wat cultuur.

In aflevering 1 neem ik jullie mee in een gelaagd maar toegankelijk antwoord op de schijnbaar eenvoudige vraag: 'wat is filosofie'. Hoe werd de filosofie een aparte discipline naast wetenschap en theologie?

Welke definities gaven bekende filosofen zelf aan hun discipline? Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst.

Ik wens jullie bijzonder veel luisterplezier. Dank!

In deze aflevering vertel ik hoe de filosofie zich losrukt van de mythologische tradities van de Oude Grieken. 

Ook bespreek ik hoe de neolithische revolutie verantwoordelijk is voor verstedelijking en in filosofie antwoorden vindt op nieuwe maatschappelijke problemen.


Aflevering drie is de eerste aflevering die thuishoort in de tweede pijler van deze podcast, namelijk gesprekken met makers uit de cultuurwereld.

En dat 'maken' mag je in dit geval letterlijk nemen. Ik ga in gesprek met Gunther Cogen van Tromba Cogen, een instrumentenbouwer gespecialiseerd in het bouwen van natuurtrompetten, instrumenten die hun absolute hoogtepunt beleefden tijdens de hoogbarok in de muziek van Bach, Händel, Kuhnau, Graupner, Telemann, ...

Naast bouwer is Gunther ook gepassioneerd bezig met het onderzoek naar zowel het instrument als naar de uitvoeringspraktijk. Hij kan als geen ander het verhaal vertellen van het instrument en de tijd waarin het populair was.

Geniet van een gepassioneerd ambachtsman in deze aflevering en ga zeker ook een kijkje nemen op zijn website.

www.trombacogen.be

In deze aflevering hoort u muziek van o.a. Bach (uiteraard), Händel, Graupner, Kuhnau, Erlebach, Haydn, Dufay en Monteverdi. Daar waar mogelijk en beschikbaar, uitgevoerd met de natuurtrompet.

Veel luisterplezier!

In deze vierde aflevering van de Uil van Minerva gaan we kennismaken met de eerste 'westerse' filosoof: Thales van Milete en metde naturalisten.

Je hoort ondertussen The Water Music van G.F. Händel! Ontdek waarom in deze half mythische half filosofische aflevering.

Veel luisterplezier!

Utopia Ensemble bestaat dit jaar 10 jaar en bracht onlangs hun vijfde cd uit: Requiem for an Emperor.

Tijd voor een meerstemmig gesprek dus. Over polyfonie, over de Habsburgers met Keizer Karel en Filips II als speerpunten, over hun hofcomponisten Gombert en de Manchicourt en over de muziek uit de 16de eeuw.

Luister naar deze aflevering en waan je in het gezelschap van Karel V in 1557 in Yuste, een klooster in de buurt van Madrid.

Koop deze cd en ervaar de schoonheid van de 'Vlaamse polyfonie' en steun daarmee tegelijkertijd een van 's lands interessantste muzikale ensembles

Ik hoop alleszins veel zieltjes te winnen voor hetgeen wat mij betreft één van de allermooiste muziek- en/of kunstvormen is die er bestaat: de polyfonie.

Anaximander was de 'opvolger' van Thales.

Voor hem was de archê geen water maar het apeiron. Een moeilijk te vertalen begrip.

Anaximander gaat nog een stap verder dan Thales en dat maakt zijn filosofie iets hermetischer.

Veel luisterplezier!

Anaximenes is de laatste der Milesische Mohikanen!

Voor hem was alles lucht.

Hij is de laatste van de natuurfilosofen wat betekent dat het er vanaf volgende aflevering iets minder abstract aan toe zal gaan.

Althans...

Wie ook interesse heeft in de muziek: alle muziekfragmenten hebben iets met lucht, met 'ayres' te maken. Benieuwd of je alles kan ontdekken!

Veel luisterplezier!

Binnenkort brengt Dionysos Now!, het ensemble van Tore Tom Denys, de Johannespassie van Adrian Willaert tot leven! Dat is een mooie reden om met Tore in gesprek te gaan over Willaert, Dionysos Now, Venetië, kunst, architectuur, ... en veel meer!

Tijdens deze aflevering hoort u muziek van Dionysos Now!, Cinquecento en Capilla Flamenca.

info: www.dionysosnow.com

Veel luisterplezier!


Binnenkort op 26 april start met een schitterende lift off, Lunalia – Festival van Vlaanderen Mechelen om tal van interessante concerten later op 11 mei af te sluiten met Balsam,een project van Zefiro Torna.

Zefiro Torna is bij deze edtitie artist in residence, een editie waar 'zoete dromen' centraal staan!

Ik ga in gesprek met Jurgen De bruyn, luit- en theorbespeler en artistiek leider van Zefiro Torna, over wat zoete dromen voor hem kunnen betekenen en over de vier concerten die zetijdens Lunalia 2025 zullen verzorgen.

Dank voor het luisteren en veel luisterplezier!